Geschenk in de winter

EDEN is jarig en dat vieren we. Vandaag werd EDEN 5 jaar! En wat is EDEN mooi en volwassen geworden! Ze heeft meer dan 130 studenten die lessen volgen en volgden.
En Jason Alexander Wauters analyseerde in deze 5 jaar minstens evenveel paarden in de formule EDEN’s Genesis.

Dit jaar gaf EDEN de jaarlijkse kerstbonus [een analyse van elk paard] aan de Stal Ronny van Daele in Koewacht. Juist kozen we deze formule omdat de Genesis symbolisch gezien een verband heeft met Kerst, immers beide kun je zien als een feestelijke (weder)geboorte van de verdieping in het contact met de ander.

EDEN kwam mensen tegen. En deze mensen kwamen paarden tegen. In de Gift formule werden banden gesmeed en keek men elkaar diep in de ogen en zei: “Ja” tegen elkaar.

En elke “Ja” was een authentieke bevestiging van het eigen ik. Zoals ze hier beschreven:

'Fakir is iets helemaal nieuw.

Aan de ene kant straalt hij sterkte en kracht uit. Soepel en zelfverzekerd daagt hij je uit tot een spel van macht en leiderschap. Fakir test elk aspect van je inschattingsvermogen en oplettendheid. Tot in de kleinste details probeert hij juist te anticiperen en gracieus te bewegen.

Langs de andere kant is hij onzeker en oplettend. Zelfs van de kleinste geluidjes moet Fakir zeker zijn wat het net inhield en waar het vandaan kwam. Dan staart hij in de richting van het geluid, hoog opgeheven hoofd, gespitste oren.

Verrassend is echter zijn tederheid. Fakir beloont je vaak met kusjes en misschien iets te enthousiaste kopstootjes. Zijn perfectionisme en oplettendheid passen wel bij mij. Ook ik ben snel ontevreden over mezelf en ben snel afgeleid door omgevingsfactoren. Samen met Fakir kan ik werken aan onze tekortkomingen en sterktes.

Samen zijn we sterk.'

– Mats Van Putte

Als je naar Fakir kijkt dan zie je hem dansen, neem je Faye waar dan voel je haar vuur:

'Echt gedroomd.

We staan bij de ingang van de tempel, ze nodigt me uit op haar rug. Ik stijg op, leg mijn armen om haar hals, wil het liefst liggen op haar rug. Dan zegt ze, heel duidelijk:

"Ga rechtop zitten, jij bent mijn meester."

Ik antwoord: "Nee, dat ben ik niet."

Ze herhaalt, trappelend van ongeduld: "Jij bent mijn meester."

Ik stijg af en zeg: "Ik wil liever naast je staan."

Ze kijkt opzij, bozig: "Jij bent mijn meester. Ik wil je dragen." Dan briest ze, de stoom komt uit haar neusgaten: "Ik ben HEEL sterk."

Pittig paard, die Faye.'

– Annemarie Slee


Nemo is steady en oer. Zijn wijsheid is dat hij zich voegt naar de kudde. Hij vermijdt elk conflict:

'Het begon met een Quest. Een Quest rond het thema energie, om de energie van mijn paard, Gilja, terug te vinden. 

Haar energie en haar ‘energielek’ hebben we gevonden, maar de Quest bracht ook andere onverwachte wendingen in onze levens. Een belangrijk hoofdstuk werd afgesloten. Gilja verhuisde tijdelijk naar EDEN en binnenkort verhuizen we samen naar ons eigen 'kleine Eden'.

Hierdoor kwam er plots ruimte voor een tweede paard in mijn leven, aanvankelijk enkel bedoeld als gezelschapspaard voor Gilja in haar nieuwe thuis.

En daar was Nemo, een paard dat Gilja tijdens haar verblijf in EDEN al had leren kennen, en goedgekeurd. En het enige paard van EDEN dat mij genoeg vertrouwen geeft om mee te werken en voor te zorgen.

Nemo is enerzijds vertrouwd, omdat hij in veel opzichten lijkt op Gilja. Ze zijn allebei stabiel en betrouwbaar, ze weten en tonen wat ze willen en het zijn echte partners in crime als het op eten aan de andere kant van de draad aankomt…

Maar tegelijk is er bij Nemo nog een grote onbekende kant, een uitdaging om te leren kennen, ermee te werken en de angst voor het onbekende te ontmoeten.

Welkom Nemo, niet alleen om Gilja gezelschap te houden, maar om mee met ons op weg te gaan.'

– Wendy Vanvelthoven

En benjamin Arion zijn ster is rijzende , hij speelt zich door het leven:

'Toen ik een half jaar geleden begon met de Quest, had ik nooit durven dromen dat ik later de Gift zou doen met een paard als Arion... Ik vond hem oersterk overkomen, en ik geloofde nooit dat ik de kracht zou hebben om hem te leiden toen Jason me vertelde dat Arion en ik juist zoveel op elkaar lijken. Hij zou me makkelijk omver lopen, dacht ik, en dat deed hij in het begin ook: hij bleek niet zo onder de indruk van een tak die slapjes heen en weer zwaait om op afstand te blijven, zoals de anderen dat wel waren, nee, hij at gewoon het uiteinde op om alsnog in mijn ruimte te komen.

Ik moet lachen als ik het opschrijf, maar het was frustrerend tegelijk, want hoe zou ik een paard gaan leiden dat zich zo weinig van mij aantrekt? Het antwoord was echter niet ver weg. Als ik mijn ruimte inneem, als ik me niet omver laat lopen, als ik hem niet voorbij laat lopen tijdens een wandeling, dán heb ik zijn aandacht. Als ik mijn temperament en levenslust laat zien, dán vindt hij me juist interessant.

Ofwel, Arion ziet mij pas, als ik mijn echte zelf laat zien. En dat vind ik echt cool, want zo leer ik een kracht uit mezelf te halen, die ik voorheen misschien wegstopte. En eenmaal in zijn aandacht, is het juist de liefdevolle, zachtaardige ziel die hij óók is, die me zegt dat ik okay ben zoals ik ben.

Lieve, stoere Arion, het mooiste paard van de wereld... Dat ons avontuur samen nog héél lang mag duren.'

– Ariana Martinez

 

En de paarden? Zij duiken op vanuit de mist en galopperen ons vrolijk tegemoet.

Een warm en inspirerend 2017 voor iedereen,

Van EDEN


TEKST DOOR | Yvonne Jansen

SAMEN MET | Mats Van Putte, Annemarie Slee,
Wendy Vanvelthoven en Ariana Martinez

FOTOGRAFIE DOOR | Jason Alexander Wauters